? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Friday, October 30, 2009

fuyyo.. lame btoii..

Huishhh.. lame ssangat dah aku rasa tak update blog aku neh.. tgok la seniri dah brapa lame dah.. dari raya ri tu lagi.. Seredak kuih raya pun dah takde.. Ntah la idea aku tak datang laa...

Sebenarnye banyak lagi cerita yang terbuku dalam ati aku ni tapi tak de masa lak.. lepas raya aku sibuk ngan keja.. part time lagi tak menang tangan..

Rindu jugak nak menulis nie.. nanti aku start balik la.. malas lg nie aku baru jer balik dari K.L de kja skit.. seminggu aku kat sane..

Tuesday, September 22, 2009

sms raya

Aku balik keja tadi tak taw nak buat pe.. saje la belek-belek h.phone aku.. bace balik sms yang member-member antar. Cam biase la ramai member-member hantar ucapan selamat hari raya. ader yang aku sempat reply ader jugak la yang tak sempat.. sorry la pade yang aku tak sempat nak reply tu k..

Macam-macam wish yang aku dapat. ader yang sedih meleleh, ader yang geli perut aku n ader jugak yang buat aku senyum sorang-sorang.. kat sini aku nak share satu msg yang member aku antar. dier nie jawa peranakkan.. dah aku panggil dier pun 'wak'... korang bace la k.. kalo tak faham pun buat-buat faham laa... sebab aku seniri pun tak faha.. hehehe


Wes teko meneh royo poso,
Mangan kupat karo tempei,
Jenegei waie yor manusio,
Yor enek waie salah silap pei....

SELAMAT HARI RAYA...

Mangan jenang karo kueh putu,
Jenang ei atos tugel untu nei,
Ndek enek salah silap ku,
Njalok ngapuro la seng ekeh-ekeh ei...

SALAM LEBARAN...


Ader sesape leh tolong translate kan untuk aku tak????? huh

Monday, September 21, 2009

kasta di aidlfitri



Aku dan irfan




Ramadan dah berlalu hari raya pun kita dah sambut.. walaupun bahang hari raya masih lagi terasa ader yang dah start bekerja.. esok aku dah start keja balik.. best tahun nie dapat cuti raya, ini bermakna tahun depan kene beraya kat tempat keja lak la.. bagi peluang member lain nak raya plak.



Raya tahun ni disambut meriah.. keluarga aku ramai yang pulang beraya kat umah mak. Riuh rendah ngan budak-budak.. esok sume reda. Pakat balik umah masing-masing. Time nie la peluang nak eratkan kembali silaturrahim kekeluargaan. Bersalam- salaman n bermaaf-maafan dihari raya.



Aku tengok anak-anak aku pakat pakai beg silang sorang satu. Hehehe.. kutip duit raya.. banyak jugak depa dapat duit.. aku kira duit izzat rm150.. huh best btoi la jadi budak-budak.. tringat aku zaman budak-budak dulu. Aku ngan geng-geng aku round raya satu kampung kutip duit raya lepastu duit raya abis beli mercun.. hehehe.. macam tu jugak la budak-budak lain..



Tapi hari nie aku tengok trend raya nie dah berbeza dari dulu.. budak-budak skang ni leh beraya ngan sedara-mara n jiran terdekat jer.. dah tak leh round satu kampung cam kami dulu. Banyak rumah yang pintu pagar tertutup. Beraya ngan adik-beradik seniri jer.. kenape???????



Dah jadi trend skarang ni.. kita hanya leh berkunjung kalau ada ‘open house raya’ jer.. so kalau tak diundang takleh la kita nak pandai-pandai pi serbu sesebuah rumah tu.. best ke budayaa macam tu?? Cam pantat!!!.. mintak maaf la aku mang jenis kasar sikit.. aku tengok dah menjadi-jadi perangai orang melayu sekarang ni.. kaya sangat-sangat kot sampai takut orang nak datang rumah?? Takut ade barang yang kena curi plak nanti kalau orang bertandang ke rumah.



Kalau kita imbau kembali suasana kunjung-mengunjung di hari raya satu ketika dulu berlainan sangat-sangat ngan sekarang ni. Mungkin beraya dikampung tak terkena tempias ni. Best kalau aku ada kampung dah tentu aku pun takmau beraya dengan orang-orang yang fikir depa dah cukup bertamadun ni. aku tak maksudkan semua.. ade jugak orang-orang melayu di bandar yang masih mengekalkan budaya kunjung-mengunjung ni. tapi dah tak semua la.. mungkin orang-orang melayu yang berasa kasta nya lebih tinggi dari orang lain rasa tak selesa atau tak sanggup untuk makan semeja dengan bangsanya sendiri yang dia anggap kasta mereka lebih rendah.. pegi mampus la dengan orang cam ni, kalau korang jemput aku pun tak hingin aku.. aku bukan merempat tanah mak bapak korang, aku idup pun bukan penah mintak sekupang pun duit korang. Mungkin kalau depa ni mati pun nak kene tunggu ‘open house mati’ dulu kot baru leh pegi umah depa?? Kalau takde pakai berulat laa jawabnye.. huh..



Aku salut orang-orang melayu yang masih mengekalkan budaya kunjung-mengunjung ni. time raya ni la kita nak eratkan sillaturrahim. Mungkin suasana dikampung masih macam tu. Terkejut?? Ini lah hakikat hari ni.



Ape pun tujuan aku menulis ni bukan untuk menafikan hak maupun menghina sesape. Aku menulis atas ape yang aku tengok sekarang.. korang fikir la seniri betulul ke tak.. aku rindu suasana beraya macam aku budak-budak dulu. Rumah sesape pun aku leh pegi tak kira waktu.. asalkan jangan malam-malam buta jer la.. hehehe.. moga ape yang terlintas dalam kepala otak aku nie boleh menginsafkan mereka-mereka yang berasa ada kasta yang memisahkan agama n bangsa kita nie..
Aku menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf bersempena hari yang berkat nie. Kalau aku ada menyinggung mana-mana perasaan. Selamat hari raya aidlfitri semua..

Saturday, September 19, 2009

esok hari raya

Allahuakbar... Allahuakbar... Allahuakbar... Laailaa ha ilallah huAllahuakbar.. Allahuakbar walilla hilham....


Malam ni takbir dah mula bergema menandakan esok Hari Raya.. dah pack dah umah mak aku.. sume pakat balik beraya.. abang n kakak aku sume balik raya sini tahun nie.. best la jgak nyembang ngan adik beradik aku.. ngan riuh rendah suara anak-anak aku n anak-anak sdera aku.. dah cam taman permainan la plak dalam umah.. runsing pun ader bile ramai-ramai sangat nie.. xpe la setahun sekali jer...

Untuk semua yang mengenali aku... aku nak ucap Selamat Hari Raya aidilfitri maaf zahir untuk semua.. rase nyer aku takder wat salah dari sudut batin kot?? he9.. ampun dan maaf dari ujung rambut sampai ujung kuku kaki.. kalau ada yang aku ter umpat ke.. tergeliat lidah terkasar bahasa.. ampunkan aku seadanya.. dan dosa korang sume aku dah ampunkan dah walaupun korang tak mintak ampun dari aku..

Thursday, September 17, 2009

pantun raya




Buah pauh di tengah bendang

Jadi dagangan di tengah kota

Saudara jauh datang bertandang

Bermaaf-maafan sesama kita




Masak udang dan gulai ketam

Pembasuh mulut kuih keria

Berbunyi mercun berdentum-dentam

Riang gembira di Hari Raya




Sungai disusur sehari-hari

Dalam gelap menangkap ikan

Kami meyusun sepuluh jari

Salah dan silap harap maafkan




Aidilfitri hari kemaafan

Menghapus kesalahan sesama insan

Memupuk perpaduan sesama ehsan

Mengikat tali keakraban




Disisir diandam dengan cekap

Potong rambut pelbagai gaya

Puasa sebulan sudahlah lengkap

Kita menyambut Hari Raya




Adik tersayang segak bergaya

Mengait kuih di atas para

Suasana riang di Hari Raya

Bermaaf-maafan riang gembira

Monday, September 14, 2009

nasik lemak

Tadi aku terbaca blog seseorang tu.... Mang selalu aku bace blog dia pun, ntah dier bagi ke tak aku pun taktaw.. Tapi dier tu mang terer la bab blogging neh....

Aku tertarik pasal cerita bilis yang dier tulis tu... Teringat aku satu kisah nie.. Time tu aku nak pegi mancing ngan bapak sedara aku.. Singgah la kat kedai tepi jalan nak breakfast dulu..

Kedai tu mang banyak la jual kuih muih n nasik lemak kat situ pun mang sedap. Kat atas meja tu sampai penuh ngan macam-macam pilihan makanan. Nasik lemak pun macam-macam lauk.
Yang menarik perhatian aku label yang ditulis..


N.lemak udg : nasik lemak sambal udang

N.lemak tlor : nasik lemak sambal telur

N.lemak sotg : nasik lemak sambal sotong

Nlemak i.blis : nasik lemak iblis????


Korang pernah makan nasik lemak iblis???.. aku dah try dah.. sedap jugak.. keh keh keh..

irfan

Irfan (anak aku yang kecik sekali) umo baru 2thun, baru blajar nak cakap skang nie.. kemarin aku bawak pusing-pusing naek moto. sajer la pusing kot taman umah aku tu.....




Irfan : abah..... (abah)

amak.....(mak)

akak.......(kakak)

abang.....(abang)



Tetibe aku terlintas depan sekor anjing..........


Irfan : aukk.... (anjing)


hehehe................

Thursday, September 10, 2009

majlis bebuka

Bukan pe yang banyak ari sangat aku tak update blog aku nie.. aku still idup lagi tapi mang takder idea la.. skang nie aku lak dok bz ngan ntah hapa-hapa yang aku bz.. sibuk melayan anak-anak laa.. ngemas rumah laa.. taw jer la dekat-dekat nak raya neh...

Nak layan tagged pon rase cam dah tak taw pe aku nak layan.. dok tengok budak cakcibo tu jer tiap-tiap ari.. tp thank jugak la kat cakcibo nak jugak antar comment kat page aku.. tu name nyer frend..he9

Puasa dah tinggal bape ari jer lagi neh.. ujung-ujung puasa nie banyak la member-member yang buat gethering berbuka.. tak ketinggalan jugak ofis n tempat keja...

Sebut pasal majlis berbuka nie tringat aku time majlis berbuka puasa kat tempat keja aku kemarin.. aku nak share ngan korang sume..

Cam korang taw aku nie kerja unifofm.. hmm ader yang tak taw lagi ker?? kemarin tempat keja aku ader wat majlis berbuka puasa.. ader la jemput vvip datang berbuka sekali.. pe yang menarik perhatian bile bile tengok member-member pompuan yang dilantik menjadi urusetia merangkap bentara pada majlis tu...

Kalau pada kebiasaan aku tengok depa nie semua pakai uniform jer.. tapi hari tu semua pakat pakai baju kurung.. nampak lain sangat sorang-sorang.. he9... time nie la depa nak melaram pon. yang pakai lip-lap lip-lap pun ader.. yang pakai kasut tumit tinggi sampai sejengkal pun ader.. ader yang rasmi baju raya tahun ni...sure cemburu laki masing-masig.. huuu...

Jangan marah kalau ader cik puan yang terbaca blog aku nie.. best jugak korang pakai cam tu.. ceria jer aku tengok.. anyway aku nak trima kasih la kat korang sebab serve dengan baek ri tu..

Tu diantara kemeriahan ramadan nie... esok aku ader majlis berbuka kat Hotel Lagend Inn lak.. bestt.... majlis esok untuk semua ahli-ahli Plc2.. kalau korang nak taw pe Plc2 klik link aku kat sebelah tu...... he9

Saturday, September 5, 2009

lagu raya aku

tips untuk wanita


Ader la sorang member aku nie.. nak kate awek pon xleh sebab awek orang.. dier nie kire kreativ la jgak....idea member aku nie aku nak kongsi ngan korang menjelang Hari Raya neh..


Kebiasaan nyer kalau sampai jer raya org pompuan cukup sibuk laa menempah baju kurung, baju kebaya... macam-macam fesyen skng neh.. kurung cekak musang laa jebon sume ader... sanggup berbelanja ratusan rm demi berhias dipagi raya.. macam bini aku tu.... salah satu trend yang cukup popular dan ngabihkan duit skang nie baju kurung yang ader manik-manik n labuci tu... kalau sebelah utara panggil baju lip-lap lip-lap...


Mahal yarabbi la baju tu kalau kat butik, yang paling murah pon hampir mencecah rm300.. tak ker menjahanam duit namenyer tu... sebab tu aku cakap idea member aku nie boleh digunapakai... tu pon kalo cik puan sume creative laaa....


Gini kaedah nyer..( kaedah member aku tu laa)... mula-mula gi kedai beli jer baju yang rega kurang dari rm100, pastu g kdai bli jer manik, labuci n benang yang sepadan ngan kaler baju tadi.. pastu balik jahit jer seniri manik n labuci tu ikut kesesuaian.. kalo nakkan contoh korang search jer dalam google.... tapi bulan-bulan puase nie memerlukan kesabaran yang tinggi untuk buat menda-menda remeh nie.. kalo tak sabar mau hancur baju tu.. member aku nie pon kate nye hampir-hampir nak bunuh room mate dier time nak nyiapkan baju tu.. kehkehkeh..
Modal yang tak sampai rm150 dah leh jadi same ngan baju kat butik yang harga sampai rm450..nie kira salahsatu kaedah penjimatan yang praktikal tak ler menjahanam duit laki... ke99...


Selamat mencuba untuk cik puan sume.. trima kasih kat member aku nie sebab bagi idea yang best untuk raya tahun nie.. pas nie aku nak pakse bini aku jahit seniri manik n labuci... huuuuuu..

carut

Tengok.... mang aku tak mencarut bulan-bulan puasa neh... adoiii giannya nak mencarutt,.............. huh

Friday, September 4, 2009

bahang raya


Bahang kehangatan Hari Raya dah mula terasa, sume orang sibuk dok sembang pasal persiapan Hari Raya kat mana-mana pon..kakak-kakak kat tempat keja aku pon sibuk sungguh dejgan sales kueh raya depa…Almond London, Kueh Samprit, Kueh Siput, Oreo cicah susu dan macam-macam lagi jenama kueh yang pelik-pelik depa dok promo.. siap buat sample n tampal kat papan kenyataan lagi… t upon kire semangat raya jugak tu.. cari duit raya… pe pun selamat berniaga untuk semua..


Bila time dekat-dekat nak raya nie satu menda lagi yang boleh menaikkan ghairah menyambut raya.. bukak jer radio n tv sure lagu raya jer yang kuar. Tak sah la kalo takder lagu raya musim-musim cam nie. Kalaw kite pegi ke supermarket n pasar raya dok pasang lagu raya jugak.. dah nama pon pasar ‘raya’.. hehehe…. Nie pun kire psyko pembeli-pembeli.. bile dengar jer lagu raya nafsu membeli pon akan meningkat sampai abis duit se poket.. huh…. Seronok setahun sekali pnye pasal lantak laa nak abih duit pon. Lepas raya sume dok termenung mikir berapa banyak duit yang dah abis…..


Berbalik pada lagu raya tadi, yang betul-betul menimbulkan atau member impak mood raya nie rase nyer lagu-lagu lama laa… macam lagu Tansri P.Ramlee, Dato Ahmad Jais,Sudirman.. mang cukup menusuk kalbu tambah plak kalau di perantauan… tapi kene penyanyi asal yang nyanyikan lagu tu, kalo dah duplicate tak best dah.. lagu-lagu baru nie pon ader jgak yang boleh menimbulkan mood raya cam lagu M.Nasir, Siti Nurhalira, Aishah tapi tak semua lagu-lagu baru nie leh datangkan mood raya, ader sesetengah lagu tu aku dengar cam cina jual tilam pon ader..”tiiila tilamm… tilam lama tukar baluu”… korang dengar la seniri cam pant..( opss pose)..


Kebiasaannya tiap-tiap kali lepas raya aku mang sibuk la buat fnction yang bertemakan Hari Raya kat hotel-hotel ket balai-balai raya..( balai pon raya jgak)… so aku kene pilih betul-betul lagu yang aku nak pasang untuk mewujudkan suasana Hari Raya walaupun dah masuk Hari Raya yang ke 10. Aku ingat lagi fnction raya aku tahun lepas, aku ader la beli satu cd lagu-lagu raya artis-aris baru.. bila aku pasang jer lagu dalam cd tu sorang brother nie datang kat aku bagtaw “aloo d.j.. takde ke lagu-lagu raya?”.. aku pon jawab “nie lagu raya la nie bro..”.. dier cakap lagi “dah macam lagu dangdut jer pon..”. Aku faham la maksud brother tu sebab aku seniri pon sakit ati jer dengar lagu-lagu tu. Bile aku tukar jer lagu Ahmad Jais sume orang tgok kat aku n buat isyarat bagus…


Tu la impak nyer lagu-lagu raya nie… jadi tak payah membazir duit memborong cd lagu raya sebab aku leh pakai cd raya yang 10thun sudah…

angan-angan


Tengah-tengah aku dok pening mikir ader la sorang sahabat aku bagi idea kat aku.... td dier suh aku bagi 7 benda yang aku harap sangat aku leh dapat tapi mustahil aku leh dapat atau takder orang nak bagi.... (asal nyer 10 tp aku mintak tawar laa...bnyk sangat..huh).. ok aku try..

1. Duit empat ploh juta... snang aku takyah keja sampai mamposs

2. Sekor kuda.. kalaw ader orng nak bagi pon takder track kuda kat sini

3. Bintang di langit.. hmmm jap2.. tak jadi laaa.. kang aku kene hempap tak pasal

4. Beskal En.Wahab.... kalo En. Wahab bagi kat aku dier nak naek ape lak..

5. Lamb chop free….. tp xder sape nak belanja aku so aku kene bli seniri laa

6. Perdana Menteri…. dah tentu ds Najib suh aku masuk pilihanraya dulu..

7. Bini muda…. tobat bini aku nak bagi..... huh…

Tu antara menda yang aku teringin sangat-sangat diharapkan member aku tu berpuas ati ngan jawapan aku tu…

Mang macam-macam kehendak manusia nie, kekadang hampir mustahil untuk dimiliki dan kekadang kehendak manusia nie pelik-pelik. Kehendak kita mang berbeza.. pe yang aku nak mungkin korang tak suke cmtu jgak laa aku pun..

Kalau aku nak cerita kehendak aku mungkin Raja Arab Saudi pon meremang bulu tengkuk.. tapi tu la hakikat kehendak, mungkin aku leh kaitkan dengan angan-angan.. ader yang leh jadi kenyataan dan ader yang mustahil.. tapi 90% tu mustahil laa..

Kalaw la aku ada kuasa magic cam pari-pari tu.. tapi aku nie jantan.. hmmmm para-para la kot… leh ‘pling’ pe saje yang aku nak kan best.. mungkin korang pon penah berangan cam tu.. sebelum tidur ataw pon dalam bilik kecik…

Aku senaraikan 7 menda yang akan aku ‘pling’ seandainya aku ader magic….

1. Aku nak pling wira aku jadi caldina

2. Aku nak pling aku tak yah keja gaji masuk bulan-bulan

3. Aku nak pling kedai emas n pajak gadai satu semenanjung nie aku yang ampunya

4. Aku nak pling pasukan Perak jadi juara Liga Super

5. Aku nak pling perut Fadil bagi kurus sikit ( tolong kawan)

6. Aku nak pling sepinggan nasik lauk kambing sbab skng nie aku lapar..

7. Aku nak pling………………….. yg nie biar aku simpan dalam ati jer…

Korang sure penah terfikir sume-sume tu kan? Tapi aku taw la ape menda yang free dalam dunia nie.. nak kencing pon kena bayar 30sen… Cuma sesetengah menda jer.. yang kita nak sangat-sangat tapi kita taw yang menda tu mustahil kita miliki, kita jadi frust.. putus asa…

Sebagai orang islam kite kena pecaya pada takdir.. bak kate sorang sahabat aku “kalaw dah niat tu suci…” mungkin takdir akan nyebelahi kita… Jamal Abdillah pon penah kate..”takdir penentu segala”.. kalo sume menda dalam dunia nie maen ‘pling’ jer leh dapat maka tutup la Tesco n Giant tu…

Tapi sume orang ader angan-angan cam aku jugak laa.......

Thursday, September 3, 2009

mood puasa


Rase nyer dah bnyk ari sgt2 aku tak update blog aku nie, mungkin sebab lesu berpuasa kot.. tak pon pasal sume setan dah kena rantai.. bkan pe aku kalau buat pe pon kena mencarut kalo tak mencarut rase tak lengkap la plak...bulan-bulan puasa nie nak carut pon takder selera plak..


Tak der la pasal mencarut semata.. aku pun tak kuar mana sgt pon so takder la menda-menda pelik yang terlintas dpan mate aku.. dan pulak penganyam-penganyam ketupat sume off.. korang taw ker sape penganyam ketupat?? so banyak la cerita-cerita sensasi yang tak sampai ke telinga aku nie...


Bulan-bulan puasa nie adalah lebih baek buat keja berfaedah cam menebas kubur ker, kacaw bubur lambok ker, bakar rumah encik rahim ker.... dari dok cerita pasal orang.. tak pasal-pasal sedekah pahala puasa kat orang plak, tu pon kalo ader lagi la saki-baki pahala puasa aku.. he9


Mungkin atas sebab-sebab diatas tu aku kurang berceloteh sangat.. aku lebih banyak abiskan mase aku melakar peta Vietnam dan HongKong diatas bantal empuk aku.. so kalo sesape yang harapkan aku mencarut bulan puasa nie harap simpan niat anda sbab setan aku dah dirantai digelangi rindu.. keh9

Monday, August 31, 2009

balik kampung







Cuti sekolah kali nie aku bawak fmly aku balik kampung bini aku.. Kelantan Darul Naim..perjalanan deket 5 jam laa dari Taiping.. kalo dulu time jalan lama Kuala Kangsar keGegrik tu lagi la penat, skang nie jalan pun dah elok dah.. mcm highway.. Aku ingat lagi time guna jalan lama dulu.. cam ular kena bedal jer.. dari Taiping baru sampai Gerik jer dah berbuih mulut.. abis pening.. tu blum tempuh Lebuhraya Timur Barat lagi…




Dalam perjalanan aku kemarin lebihkurang 10km lg nak sampai Gerik jadi satu eksiden depan mata aku n bini aku… aku Nampak secara life cm ner satu keta Mazda Estina yg datang bertentangan aku tetiba jer belok masuh dalam hutan.. terpelanting n berasap… depan mate aku… berderau darah aku.. time tu aku n sebijik lagi keta jerk at belakang aku.. terketar2 aku tarik handbrake.. keta blakang aku pon berenti jgak.. takder sesape selain aku n mamat tu.. aku n mamat tu melintas jalan n pegi kat keta yang terpelanting tadi.. senyap jer.. takde pe satu yang bergerak.. keta tu terbalik empat tayar keatas, jauh ke dalam hutan yang agak bercerun. Kesan pokok2 yang kena sondol ngan keta tu jelas.. ngeri jer aku tenngok.. dalam keadaan panic aku n mamat tadi menghampiri keta tu n memanggil .. pas tu baru aku dengar suara orang dalam keta tu.. sorang budak lelaki umur lebihkurang 12thun merangkak keluar kot tingkap belakang keta yang terbalik n remuk tu.. aku Tanya budak tu ader brapa orang dalam keta tu, dier jawab 3 orang termasuk dier.. mak n bapak dier ader dalam keta lagi.. aku n mamat tu trus mengetuk n memanggil.. baru la sorang makcik merangkak keluar diikuti suami nyer.. Alhamdulillah sume selamat.. dari segi eksiden yang jadi depan aku tadi n keadaan keta tu aku rasa pelik lak tgok sume penumpang keluar ngan selamat n luka2 kecik cm kena gigit semut jer..pak cik tu kuar jerk eta siap kutip barang2 dier yang selerak dengan rilek nyer…tu la kuasa Tuhan.. Aku pun teruskanpejalanan aku yang masih jauh lagi.. pe pun pengalaman yang aku lalui tu sungguh2 mengerikan… tgok keta tu terpelanting secare life..huh




Akhirnya aku sampai jugak ke kampung halaman bini aku.. Jeli Kelantan..Hari nie fist day aku kat Kelantan, best suasana kampung kat sini.. tapi aku bosan giler.. tadak kawan, cakap depa pon aku tak bape nak leh faham.. cam nie la tiap kali aku balik kampung sejak lebih 10 tahun nie pun.. hu9 .. hari nie berbuka ngan family kat sini, ramai gak .. bapak mentua aku ngan bini baru dier setelah kematian mak mentua aku tahun lepas.. nie first time aku tgok bini baru bapak mentua aku nie.. suspen jugak.. tapi mang ternyata bapak mentua aku tak salah buat pilihan, mak baru nie baik sungguh, layan aku n bini aku cam dah kenal lama sgt2.. syukur.. aku n bini aku pun tak kisah kalau pak mentua aku nie nak menikah 8 lagi pun.. he9.. time berbuka anak cucu mak baru nie pun datang.. baik sungguh la family depa nie… ok la tu…




Dalam pada tu pun aku teringat sgt2 kat arwah mak mentua aku.. dier tu cukup sayang aku n fmly aku.. dulu dier la yang paling sibuk kalau aku balik sini..rasa cam dier dok ada lagi dalam umah nie.. tapi tuhan lebih sayang kan dier… bak kata pepatah “yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti”.. tengok bapak mentua aku tu bahagia jer ngan bini baru.. namun bagi aku n bini aku takder sesape yang dapat mengganti arwah .. walau bagaimana pun kami terima kehadiran mak baru nie seadanya kedalam family kami… asalkan depa bahagia…




Tergeletek perut aku tengok telatah anak2 aku bila balik kampung.. Irfan tu yang sejak lahir tak penah tengok ayam,lembu, monyet secara life n bebas..korang bayangkan la cm ner.. keh9.. umah baapak mentua aku nie dalam kebun dokong.. kire jauh sikit la dari manusia laen.. 2 bijik umah jer dalam kebun nie.. so celik mate jer pokok dokong n monyet yang dok bertambat belakang umah.. jauh sungguh dari kehidupan aku n family kat Taiping.. suasana yang sesuai untuk mereka2 yang ingin bermuhasabah diri.. sunyi sepi.. namun bagi aku suasana cam nie cukup2 asing.. jauh dari kemeriahan kedai mamak ..huh ketagih Nescafe kedai mamak plak…ader sekali dulu aku balik time musim durian.. umah pak mentua aku nie umah tinggi.. kat bawah umah tu berlonggok2 durian..aku dah cam tidur atas buah durian.. menyucuk idung aku ngan bau durian siang maupon malam.. dah la aku nie tak brape suka sgt ngan durian neh…




Cerita pasal musim buah nie teringat aku time aku mula2 kawen dulu.. time tu aku tak faham sepatah haram pon bahasa Kelantan nie.. time tu banyak la pokok yang berbuah keliling umah nie.. bapak mentua aku cakap “demo gi ambik galoh kahit buah seto’ kat blake rumoh tu..”.. ceewaahh aku pon ngan selamber tak membantah trus amik galah n pegi kat kelakang umah.. lama gak la aku dok tercangak2 rari pokok setar (remia) kat blakang umah tu .. xder pon.. aku pon panggil bini aku n bisik kat telinga dier “xder pon abang cari pokok staq??”.. tergelak besar la bini aku… rupa2nya buah seto’ tu buah manggis dalam bahasa Kelantan.. mana la aku nak taw.. kalaw tunggu aku kait buah seto’ sampai kiamat pon xleh makan la jawabnyer.. keh9..




Pepon best jgak pengalaman sekali sekala kehidupan kat kampung nie.. aku penah la ikot bapak mentua aku bawa monyet dier g panjat petai.. kesian aku tgok monyet tu.. pegi naek moto aku yang bawak.. monyet, aku, pak mentua aku.. keh9…. Rase cm nak lepaskan jer.. kesian aku tgok.. tu dah life org sini…

Sunday, August 30, 2009

belajar bahasa kelantan


Jom kita belajar sikt2 bahasa Kelantan..he9

Buah seto’ – buah manggis

Buah jabik – buah anggur

Ketene – petola

Jabir – beg plastik

Supik gelenya – begplastik yang lembut

Gewe – girlfriend n boyfrenf

Ne’gho – tidur nyenyak

Royat – bagitaw

Bekwah – kenduri

Tubik – keluar

Kakah – kera/monyet

Tuyuk – pepatung/cakcibo

Banyak lagi la yang aku dah taw pasal loghat Kelantan nie..kalaw aku nak cerita sume2 tak cukup la plak.. tapi aku her yang payah nak cakap loghat depa.. sure jadi lawak pyer.. lidah aku nie lidah utara.. tapi kalau dok pekena budu selalu bleh la kot …..

Sunday, August 23, 2009

perahu itik..


Petang tadi aku tak taw nak g mana.. sajer la aku pusing2 Lake Garden..kebetulan plak hari nie cuaca cantek jer..dah dekat dua minggu asyik ujan jer sebelah petang.. Permandangan kat Taman Tasik Taiping mang memukau sape saje yang datang maupon dating, kalaw aku tak puji tempat aku seniri sape lagi nak puji? Kalo mengikut sejarah nyer Taman Tasik Taiping nie merupakan taman tasik tertua di Malaysia.. Kebanyakan yang ader kat taiping nie yang paling tua kat Malaysia.. Sesuai la diberi jolokan Taiping Bandar Warisan.

Tehgah2 aku pusing tu aku ternampak sesuatu…menda nie sebenarnya dah lama ader kat sini. Cuma tak pernah mencuri perhatian aku jer.. kat tengah2 tasik yang hijau n tenang air nyer.. aku tengok perahu itik terapung2.. tenang jer jiwa aku..

Best jer aku tgok couple2 dok kayuh itik kat tengah tasik (rujuk gambar).. mula2 tu aku rase romantik n bahagia sangat2 couple2 yang duk kayuh itik tu… aku pun berenti kat tebing n snap dua tiga pic… Lama jugak la aku dok tgok itik2 tu dok berenang..lepas tu otak jahat aku mula berfikir…”bodoh btul laa dating kayuh itik neh.. buat letih jer..”.. he9..

Tanggapan aku tu berasas.. cube korang fikir sejenak masalah kayuh itik nie.. dah la kena bayar nak naik itik tu.. pastu sampai sesak2 nafas nak kayuh lak… tak ke menyiksa diri??? Sanggup ke korang bayar untuk disiksa??

Memang aku rasa tanggapan aku tak salah.. aku tgok kat tengah2 tasik tu couple yg dari tadi dok kayuh sampai termengah2 dah mula letih.. ader yang dah tak kayuh biar jer itik tu terapung2.. n satu couple lagi yg pompuan dah angkat kaki tinggal jantan tu jer dok kayuh sorang2..”padan muka.. yang ko siksa awek ko tengah2 tasik cam Fear Factor tu wat pe??”…

Kan ke keja bodoh tu??romantik ker kalo sampai berpeluh2 termengah2..?? aku tak penah terlintas pon nak bawak awek gi kayuh menatang itik tu.. melainkan kalau aku nak raging awek tu atas sebab tak puas ati ke pe ker.. hehehe… Rase nyer couple2 tu dah mula fikir betapa nyesal nyer buat keja bodoh nie… tu kalaw ujan lagi naya punya kes… Bayangkan kalo tu first date dorang.. silap2 mau serik dah awek tu kuar ngan jantan yang rase tindakan nyer bijak ajak awek yang baru dier kenal kayuh menatang itik tu.. romantic la konon..

Jadi aku nak ingatkan kat korang sume.. mengayuh itik tengah tasik bukanlah satu tindakan bijak untuk mewujudkan suasana romantik.. mungkin romantik pada mula2 start kayuh tu.. tapi bila dah penat baru korang taw langi tu tinggi ke rendah..aktiviti mengayuh itik ini hanya sesuai dijalankan untuk me raging pasangan masing2 ataupun untuk senaman mencekangkan urat saraf.. (amat bahaya untuk pengantin baru)… ingat tu fadil.. ko tu nak kawen dah.. jangan dok ajak bini gi kayuh itik plak… errkk… he9

Mang marah la pengusaha itik tu kat aku kalo dier terbace..tapi aku suke merungkai kebenaran..Mungkin aku nie yang pelik selalu tgok sesuatu pada perspektif yang berbeza ngan org lain.. tp tu kenyataan.. korang fikir la seniri.. kalo rase pendapat aku nie tak betoi korang leh try kayuh menatang itik tu ngan couple korang pas nie… chow.. chin.. chow…

kesian timah

Mungkin sebab kelesuan permulaan puasa nie buat ku jadi putus idea dak update blog aku nie.. sory la noo… bulan2 puasa nie suma aktiviti aku pun terbatas..
Kemarin sorang member lama aku coll dari K.L..ader la cerita sikit.. nie pasal best frend dier mungkin aku leh kongsi sikit ngan korang.. nie pasal umah tangga.. bukan aku nak ngumpat bulan2 puasa nie.. ccuma nak korang bace n renung crita nie… kat mane salah nye…


Member kepade member aku ne aku pon kenal jugak laa… tapi tak s akrab member aku nie sebab dorang tu dua2 pompuan… Name nyer Timah (bukan nama sebenar), Timah nie baru jer kawen kalo tak silap aku belum pon sampai setahun.. tanah yang di teroka pun belum habis di tebas.. (he he he ..dussyumm..) tapi Timah ngan laki nyer tinggal berjauhan atas sebab kerja.. tu pon untuk sementara jer.. selama ari nie mang bahagia laa aku tgok n aku dengar.. bergayut kat fon cm dok hangat bercinta..

Maka setelah selesai waktu yg ditentukan Timah n laki nyer kembali duduk sebumbung.. aku tgok ri tu bukanmaen punye ceria jer siTimah nie.. Tup2 semalam aku dgar cerita siTimah nie beperang teruk dah ngan laki nyer..bukan memaen siap dah tak duduk sebumbung..huh.. aku siasat jugak la ape kes?? Sampai jadi cm tu… Kata timah laki nyer dah pasang scandal..!!.. sampai nak kawe dah ngan scandal tu… pulaaakkkk… huh..pas tu siap nak ceraikan si Timah….

Aku pun tak taw sape salah n sape butul sebab aku dengar sebelah pihak jer.. lagipon aku bukan tok khadi.. lantak la problem umah tangga orang yang aku nak sibuk pasal pe...umah tangga aku pun kekadang kelam kabut jer. Kalaw tak ambik taw pon tak pe.. aku tak luak pape pon.. tapi sebagai kawan aku terpanggil untuk sedikit pandangan. Tapi cam biasa laa sekadar pandangan dari otak ceroi aku neh..
Dari pengalaman aku berumah tangga nie mang tak dapat lari laa dari bergaduh, scandal, cemburu n macam2 la problem yang datang bila dah duk sekatil neh.. Time bercinta mang la best.. kentut pon wangi.. bila dah duk satu rumah baru korang taw kentut sape yang busuk.. baru la terungkap perangai sebenar masing2.. time tu baru kite taw pilihan kita tu tepat ke tak.. tapi nak nyesal pon tak leh dah.. buruk baik pon dah jadi laki bini..pandai2 la kita bentuk identity baru masing2 bersesuaian ngan status laki n bini…

Pe yang aku tengok sekang nie ramai yang cam nyesal bila taw perangai sebenar masing2 n tak mau mengalah.. masing2 nak tunjuk ego.. Aku dulu pon bukan perangai cam nie tapi bila dah kawen2 nie tepaksa berubah laa… nie idup yang sebenar bukan angan2 dah.. time bujang dulu leh laa tadak sapa nak amik taw.. nak pi mane pon takpe..

Berbalik kepada cerita siTimah n laki dier tadi.. kalaw betoi la mang laki dier yang buat taik.. dok gila nak kawen lagi mang aku pon tumpang hangen laa… Tanah sebidang pon tak habis cangkul ader hati nak cari lain dah.. Dulu dok terhegeh2 nak sangat bila dah dapat cm nie plak.. Bro kita nie jantan laa.. kalau bini kita jadi janda tak sampai setahun orang kate kita yang tak pandai, bodoh piang hang taw tak..

1. Tak pandai main @ tak pandai cari lubang bini mintak cerai
2. Konet ko tak naik kot??
3. Ko ader penyakit berjangkit…
4. Tak larat idup nak bagi makan.

Nak ker orang tuduh cam tu?? Aku kalaw bab cam nie mang pandang negative jer.. kalo ko nak scandal pon steady la sikit.. bini tu tanggungjawab bro.. dah tu plak kawen tak sampai setahun.. ko nak pulun pe sangat bro.. konet ko dah terlebih power sangat ker sampai tak cukup2..?? Ko nak kongkek sape pon yang ko sampai nak cerai bini pe kes?? Dah aku lak yang hangin.. nie yang aku takmaw ulas bab2 cm nie.. Maaf cakap la bro.. naseb ko tak kaweng ngan adik aku jer.. Kalao si Timah tu adik aku mang aku bagi ko 2 menda jer.. 1. Tali 2. Guni…. Tu hukum karma…

Tapi selaku orang yang takder kena mengena cam aku nie kene la bertindak adil..kalaw pompuan lak yang salah cam ner?? Cam artikel aku yang lepas.. bukan jantan jer yang pandai scandal.. kalo cerita kat orang mang la tak penah cerita buruk seniri.. sume orang jer la yang jahat, orang jer la yang salah.. salah seniri??? Aku nie tak taw sebab aku tak duduk sebumbung ngan Timah yang taw cerita betul nyer hanya Timah n laki nyer….

Pe pon aku harap cerita2 cam nie jadi iktibar kat aku n korang suma.. untuk orang jantan aku nak pesan: kalau nak scandal pon make sure tanggungjawab kita terjaga.. kalau kat umah tu nafkah zahir batin pon tak cukup tak yah laa nak tunjuk hero kat luar.. n untuk orang pompuan lak: syurga tu dibawah tapak kaki laki.. kalau nak jugak syurga walau perangai laki cm hiblis potong jer kaki laki tu letak dalam balang.. keh9..


Saturday, August 22, 2009

1st day puasa

Huh.. kenyang nyer perot... berbuka tadi aku belasah makan semau2 nya.... sume aku bantai... ri nie first day berbuka.. best dapat berbuka ngan family.. abag aku pon datang ngan anak2 nyer yang ramai..

Keja cam aku nie tak menentu kekadang jer dapat berbuka ngan family.. raya pon kadang2 jer.. sedey.. tapi nak wat cam ner... dah tanggung jawab.. keja pon untuk family jgak.. cari makan... bini aku dah faham ngan keja aku dia pon tak kisah....

Aku tengok kawan2 sekerja aku ader lagi bini yang tak faham2 ngan tugas laki.. asal puasa jer nak balik kampung.. raya jangan cakap laaa siap begaduh2... ader gak la yang aku nak try bagi pandangan n nasihat.. tapi dorang cakap.."nak wat cam ner?? bukan aku takut bini.. tapi bini yang tak takut kat akuu...huuuuuu"... keh9.....

Friday, August 21, 2009

ekslusif untuk lelaki sahaja


Seks??? pe yg korang taw pasal seks?


Mang jarang2 sangat orang nak bincang bab nie.. pe nak segan lak nie untuk kerukunan n kebahagiaan.. kalo korang tak penah bincang mane korang nak taw lemah ataw power nyer korang?


Umum nyer orang jantan mang suke sgt9 la bercerita pasal seks neh.. tapi 99% kebenaran cerita tu just fantasy semata2.. kalo bab cerita tu mang lebih dari org lain laa.. "Aku kalaw main tak penah kurang dari satu jam".. padahal empat kali sondol dah angkat bendera putih... ader plak lagi "Aku punya anu nie kalo gantung buah kelapa 2 biji pon stedy.. memang terpacak!!".. tapi kebenarannya menunduk malu tersipu2 walau jenuh di offer.. fuh.....


Mang pedih laa kebenaran tu.. tapi sape yg taw??.. aku bukan penah tgok konet korang pon.. teman seranjang korang jer yang taw.. dier pon nak ngadu kat sape kalo pendakian tak penah sampai puncak..tetiba hujan ditengah jalan (ewahh.. aku cakap cam doktor Thamby plak)..


Ader orang berpendapat saiz anu merupakan faktor utama kepuasan ..sebab tu ramai jantan yang berlumba2 nak adjust anu nyer bagi besar n panjang.. ader yang pakai pam, ngurut, n macam2 lagi..(bagi sengat lebah pon leh besar jugak..hu9) btul ker saiz faktor utama?? korang fikir tgok kalo saiz yg besar n panjang tapi cam biskut lemau jer.. sedap ker??


Satu kisah benar2 terjadi kat sorang mamat kat taiping nie.. aku kenal jugak laa ngan dia nie.. kerana terlalu taksub nakkan besar n panjang beliau nie amik bebagai2 ubat.. sampai la beliau bertemu dgan buku n ruas.. anu nyer tak turun2 sampai seminggu.. bukan lagi sedap dah jadi lain plak.. malam ke lapan dier terpaksa membuka jugak aib nyer kerana tak tahan sakit sangat2 maka mamat nie ke unit kecemasan n ditahan di wad.. untuk menurunkan kembali anu yang takmaw turun2 tu.. ambih habuan hang.. keh.. kisah nie kisah benar2 berlaku.. kalo korang tak cayer leh tanya nurse kat spital taiping nie.. (nama terpaksa dirahsiakan demi menjaga air muke pesakit anu)..


Sah orang jantan mang cukup taksub ngan seks..aku pon jantan aku taw la.. kekadang tu demam cm nak mampos dah rase tapi kalo bab "tuu" tak tolak jgak..he9..


Kat mane sebenarnya kepuasan seks nie?? hmmmm boleh ker aku nak bagi tips n pandangan aku nie??? (lantak aku laaa... blog aku..) bagi aku saiz bukan faktor utama..aku cakap cam nie bukan bermakna 'anu'aku nie tak antap.. aku cakap nie atas dasar kebenaran.. sebenar nyer dalam seks nie permainan mau cantek n tahan lebih lama...saiz tu kire bonus jer laa... kalo pandai mengawal situasi nie sure kiter taw pe maksud kepuasan...


Mang payah nak tahan lebih lama.. aku taw.. aku pon tak tahan gak dulu.. pe pon kat bawah nie aku bagi sikit tips untuk korang sume.. aku amalkan yg nie.. mang berkesan.


1. Fofeplay ataw warm up round tu kene pulun sungguh2 untuk bagi pasangan kiter tu antara sedar ngan tak.. (baru dier sampai awal.. he9)


2. Kawal pernafasan korang, jangan terlalu teruja n jangan terlalu tumpukan sebab terlampau teruja sgat2 la jadi tak tahan.....


3. Jangan terlalu set dalam otak kiter nie pasal kesedapan jer.. try fikir bab yg tak best.. untuk memotong mood.. ingat hutang ker..ingat muka usin abu asan ker.. pape jer la yang boleh memotong mood untuk sementa ra.. he9..


4. Perbanyakkan ilmu dalam bertukar2 posisi.. baru laa tak boring... pe??? mane nak dapat ilmu tukar posisi??? takkan aku nak jawab kot soklan nie?? hmmm...


Dah laa kot serba sedikit pasal seks nie.. aku pon bukan brapa pandai sgt.. korang buat la cm ner pon.. janji bahagia,...


Bukan aku nak mencarut bulan2 puasa nie... tapi sekadar nak kongsi ngan korang tentang pe yang aku faham... errr isu nie untuk orang jantan jer.. yang ko bace wat pe?? alaaaa...... tak pasal2 cakap aku pengotor plak.. dah laaa jemu aku.....


Hmm antara barang yg aku sayang n wajib aku bawak kemana2 pon.. nie haa.. perfume n pewangi ketiak adidas neh... best bau dier.. kalo aku masuk kampung korang sure abis aku borong anak gadis sekampung.. feewwwiit...


Nie keta buruk aku.... hanya nie yang aku mampu pon.. pe pon aku bersyukur sekurang2 nya aku tak kena panas n ujan... tambah plak musim2 ujan nie.. kalo takder menatang nie payah la aku.. i luv my car.. he9

Taiping Bandar Warisan


Kat taiping skang ni e ujan jer tiap2 ari pe keja lg nak buat.. tido jer laa.. cam nie la selalu pon kat taiping nie... jarang sangat tak ujan.. aku ngat name tema yg dorang bagi tu tak tepat laa... Taiping Bandar Warisan.. hmm sepatutnya Taiping Bandar Hujan.. keh9..


Skang nie kire kurang banyak la dah ujan kat taiping nie.. tringat aku time aku budak2 dulu.. kalau ujan kadang2 sampai 3 ari x brenti2... sampai kekadang tu ujan batu.. korang penah tengok ker ujan batu??? tinggal pepatah jer skang nie "ujan emas negeri orang, ujan batu negeri seniri"..


Aku kire bertuah penah rase ujan batu.. bile ujan xbenti2 n suhu semakin sejuk time tu la leh tgok ketulan ais besar2 ujung jari kelingking betabur kat depan laman.. kalo jatuh atas bumbung pon kuat.. time tu lak aku dok umah kampung atap zink jer.. so betambah kuat la bunyi tu... time tu aku budak2 lg pakat kutip ais tu masuk dalam mulut.. mang cm ais cube laa... he9


Tapi untung gak la skang nie xder dah ujan batu nie.. bkan pe.. korang pikir tgok laa bape kali sebulan aku trpaksa tukar cemin keta aku kalo bejalan time ujan????? pe pun tu pengalaman aku mase kecik2.. n aku rase menda tu tak mungkin berulang dah...

fadil bugis


Nie sorang lg my frend name dier Fadil (bukan name sebenar).. Dalam banyak2 kawan aku dier nie la yg paling 'cute'..keh9.. satu2 nya orang yang banyak name gelaran.. "Jay Bugis".. (bukit chandan pon ader bugis ker??).."cakcibo".. dan banyak lagi yang aku seniri pon tak taw nak sebut.. fuhh...

My frend nie mang pakar bab penjagaan kulit.. kalo tengok secara live korang taw laa betapa mulus nyer kulit beliaw.. keh9.. kalo de sesape nak mintak tips2 penjagaan kulit leh email ke pendojail@gmail.com. pelbagai produk penjagaan kulit yg terkantoi ngan aku .. losyen segala mak nenek.. keh99

Maybe ader yang dah terpikat kot.. korang terlambat laa sebab Fadil dah nak kawen pada 6 Dis 09 neh..

Thursday, August 20, 2009

wan pump gun


Best jer aku tgok member aku nie dok layan poker.. kalo korang nak taw member aku nie sampai lupe makan minum.. punya laa dok layan poker..nie my bestfrend laa setakat nie.. name dier Ridzuan Firdaus b Selahudin.. aku panggil wan jer..


Nname ridzuan nie adalah nama samaran aku kalo kat mane2 pon.. ntah laa kenape aku nak guna name dia lak.. sorry laa kat member2 yang mane kenal aku ngan name wan neh..soo ri nie aku nak telling the true..


My frend nie penah jadi duda seketika dulu tp alhamdulillah skang nie dah selesa bergelar suami.. dia nie jugak la yang taw sume2 pasal aku nie..(pemegang mbohong besar raja2) rahsia dier dalam tangan aku cm tu gak rahsia aku.. so kami tepaksa jaga satu sama lain takut rahsia masing2 terbongkar.. keh99



Wednesday, August 19, 2009

ramadhan datang lagi


Setelah setahun berlalu kini Ramadhan datang kembali. Bulan penuh keberkatan..Bulan yang menguji diri kita, mengongkong segala nafsu.. harap2 kita sume dapat puasa penuh tahun nie…
Seperti biase bila tibe jer bulan puasa nie yg paling sibuk tu suri rumah cam bini aku laa… tiap2 ari dok fikir menu ape nak berbuka.. pasar Ramadhan sure tak ketinggalan.. dalam menu jugak tu pon..yang masak pun masak.. yg beli lagi…. Huh..


Kmeriahan bulan puasa nie rasa aku antara lain pasar ramadhan laa..tu antara agenda wajib di sebelah petang.. Yang tak pernah2 meniaga pun time nie lanak try meniaga pon, cari duit raya, yang meniaga setahu sekali pon ader n time nie jugak laa kite nak tengok kueh mueh pelik2 yg tak der dalam bulan2 lain.. (bulan2 puasa nie jual hapah pon laku..taik idong goreng pon nampak sedap..he9).


Punya la meriah pasar Ramadhan nie tak kira di mana jugak pon, sampai berhimpit2 manusia.. sume yang datangng tu lapar2, masing2 liar jer mate, ader mate yang liar dok cari juadah tak kurang jugak mate yang liar cm hamjadah.. biase laa bulan2 puase nie bukan setakat nafsu makan jer yg meningkat, nafsu2 laen pon melonjak2. Anak2 dara yang datang dengan dressing ala2 nak ke dangdut nie pon kire pembuka selera dan berpeluang mengurangkan atau membatalkan terus puasa jantan2 yg nafsu nya melonjak2 cam aku nie. Pasal tu la aku jarang sangat2 ke pasar Ramadhan nieaku laa.. (alasan aku kat bini ..keh99)


Dalam bulan Ramadhan nie jugak kite leh tengok sahabat2 lama kembali berkumpul mewujudkkan kembali pakatan “Geng Plastik Hitam”heeeee…. Port2 yang before nie sepi kini meriah kembali.. (cam bise buat jer.. duluuuuu..huh)


Best jer tengok kedai2 mamak yang buka ala2 tutup (faham ker??).. mana tak nye pintu kedai pon buka separuh jer. Ntah laaa.. nak salahkan sape?? Alasan mamak tu nak jual pada nonmuslim n pompuan yang uzur. Fuh ramai sungguh pompuan2 yg uzur kalau masak sampai empat kawah.. tu yg dok beratur tu beli bagi kat bini yang uzur la kot yer??? Keh9.. aka beg2 plastik jernih terpaksa direhatkan untuk member laluan kepada plastik hitam sehingga lah tamat bulan Ramadhan.. hmmm ntah laa masing2 fikir la yeerr…


Pe pon aku nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak dan selamat berkunjung ke Pasar Ramadhan untuk semua….

Tuesday, August 18, 2009

love story


Adoii.. letih nyaa keja ri nie…sampai petang baru balik.. td aku singgah kedai mamak, makan jap.best jer aku tgok dua couple u.. romantic jer..kalo tgok umo tu dah matang sangat2 dah..hmm cam scandeller pon ader.. ishh tak brani nak ngumpat laa dosa.. pep on best sangat2 aku tgok dorang tu..
Kalo kite tengok hari nie banyak sangat penceraian di awal perkahwinan berlaku… ader yg tak sempat cari lubang dah bercerai pon ader.. tgok laa dalam paper tu.. tak kira laa artis ker pemain badminton ker.. sesape pon tak terlepas.. termasuk la aku nie.. tapi mintak2 jangan laa…

Salah sape?????? Aku nak try jawab ngan otak beku aku nie….

Kesilapan pompuan kekadang suke bagi jantan jadi dayuss... sestangah pompuan tu kalo lelaki tu nak tunjuk sayang kena terhegeh2... tersondol2 cm hamster baru leh dapat perhatian..kena menyembah dorang.. seolah2 dah takdak pompuan lain dah dalam dunia nie.. (aku tak cakap sume )
Kalau silap sikit pompuan leh buat pekak jer.. jantan yg nak kena terhegeh2 mintak ampon.. mintak maaf... fare ker cm tu??
Mang laa sayang.. tp bayangkan kalau kita tgah berbunga2 mengharap sesuatu.. cthnya msg ke call ke.. tetiba jawapan yg dibagi tu pendek ringkas dan padat sekaligus meracun bunga2 yg tadinya segar bugar.. pastu bila kena tegur sikit.. "tak kisah laa you nak coll i ke tak ker.."... baik jawab.."tak kisah laa ang nak mampoih ka idup pon.."... “what ever” ( ader member aku dah kena cm nie.. keh9)
Kesilapan yg pompuan anggap kecik cm nie la leh jadi barah dalam perhubungan…. Tup2 kite dgar crite jantan lari ikot janda,boyfriend lari ikot indon… n macam2 lagi la problem dalam perhubungan..

Aku tak cakap jantan tu bagus sangat.. ader gak kesilapan yg jantan buat… melayan janda dalam tagged pon salah gak tu… keh9 (lawak jer…).. kebanyakan jantan nie aku tgok jenis baran.. kalo ader sebab xpe la jgak.. bangun tido nak g keja muka ketat, balik keja pon muka ketat,nak makan muke ketat bile malam taw lak nak yang ketat.. pas tu bile bini xmaw bagi cakap bini kejam.. terus ugut nak makan luar.. bila bini hangin abih pintu almari terkopak… (sabar kaum adam.. aku adil ngan sume..)

Hari nie mungkin aku leh bagi sikit pandangan cm ne nak jage ati pasangan masing2….. (sikit2 leh laaa)…

Mungkin (aku cakap mungkin taw)..

1. Menghargai pemberian pasangan kita… cth perfume ker, key chain ker, bantal busuk ker, g-string ker…pape la.. camne nak bg dia taw yg kite eppreciate dier nyer gift??? Hhmmm tangkap gambar letak dalam blog ker..(bayangkan kalo letak pic g-string dalam blog??..keh9) kalaw minyak wangi tu kene pakai selalu la time ngan dier..(kalau bau tengit pon kene cakap wangi jgak..) macam2 laa ikot creativity masing2…

2. Mengngingati tarikh2 penting.. cth mengingati tarikh bini kita melahirkan anak.. (yg nie kalo tak ingat mang nak mamposs) ,ingat tarikh first date, tarikh girlfriend kite beli bra baru.. pape laa tarikh yg korang fikir penting.. tgarikh bapak mentua kawen lagi ker… tu sume leh charge balik kasihsayang…kalo gaduh2 leh ungkit balik sume2 tu untuk memujuk ataw pun untuk digunakan sebagai senjata.. “kalo ko betui sayang aku ko ingat balik bile aku beli sudip nasik nie?” (sambil tangan memegang sudip..keh99)

3. Memberi nafkah yang cukup… yang nie meliputi makan minum dan gelanggang pertempuran.. Kekadang jantan nie fikir kalaw makan minum cukup kire dah ok laa…. Kene tgok balik nafkah tu terbahagi kepada brape bahagian???.. zahir cukup.. batin cam ner??? Kalo bagi makan kenyang2 cam ayam daging pn batin tak ter isi xde bande jgak…

4. Mencipta dan mengingati ayat2 pelik.. haa yg nie mungkin baru untuk korang.. aku dah praktikmenda nie.. best ooooo.. cth english yg dimelayukan tak pon bahasa melayu yg di inglishkan.. menda nie akan jadi bahan lawak kite ngan pasangan.. kalau ayat tu betul2 pelik sampai bile2 pon kite leh ingat.. n orang lain takkan faham ayat tu melainkan kite ngan pasangan kite.. kaedah nie sesuai sangat untuk scandeller.. leh digunapakai sebagai password.. keh99….

Banyak lagi laa kaedah2 yg leh digunapakai… korang fikir la seniri.. aku ader banyak lagi tips2 yg aku leh bagi.. nanti laa aku pon malas ri nie.. nanti aku rajin aku bagitaw k..

Monday, August 17, 2009

hangin


Pagi nie aku bangun tido jer.. hangin satu badan.. macam2 laa problem pagi nie plak.. (problem terpaksa dirahsiakan demi menjaga nama baik empunya blog)..

Takpe laa.. problem tu aku settle slow2..rase nyer dah settle la kot.. ntah.. nak g kja lak pas tu.. kekadang aku rase malas sgguh2 nak g kja nie..n kekadang akurase nak bakar jer tmpat keja aku tu... errr tapi aku nak keja pe lak?? hmmm kerjaaa...

Otw g keja tu aku tgok projek besar besaran yg ngah sibuk sepanjang jalan ketapi.. nak buat double track rail.. fuh.. hebat sunggu.. aku bayangkan cm ner laa pnye cepat kalo aku nak g K.L pas nie.. naek jer LRT dari taiping nie... hmmm tu laa tande nyer negara kite nie dah maju skang neh..

Sepanjang jalan tu belambak aku dok selisih ngan segala jentera berat.. lori, traktor dan segala2 rakan seperjuangan nya.. berderu2 atas jalan… time tu aku jadi sakit ati yg teramat2 sangat.mne tak nye.. abih ‘belemuih’ keta n moto aku.. yg paling aku sakit ati tu traktor yg ader penggelek berus kat blakang dier… huh hangeenn.. sampai malas aku nak cuci keta n moto aku dah… pulakkk… hangin yg pagi tadi datang balik plakk…. Abis aku sumpah seranah.. dah pulak tu.. lori besaq2 kepala ketapi ti xbenti2 dok lanyak jalan sepanjang jalan aku nak g keja.. kalo sampai absorber B.M.W pon leh ilang balancing tambah laa wira aku yg dekat2 nak wat tukun neh… pas nie kalo korang tgok keta or moto aku kotor berselut tu sume jangan cakap aku nie pemalas.. salahkan pembangunan keh9

Mungkinkah nie sume harga yg perlu kite bayar demi keselesaan pembangunan.. xpe laa aku sabar jgak bila piker pas nie aku leh pegi K.L naek LRT.. keh9….

Sunday, August 16, 2009

scandal

Bila dah kawen2 nie kekadang tingin lak nak jd cm time bujang dulu.. bukan aku sorang laa aku ngat 99% jantan kat dunia nie ade deria yg same ngan aku nie.. tggal lagi berani ngan tak jer.. berani pe?? “Berani perang ngan bini laa ngokk”.. palaotak aku nie gilababi sikit.. dah bape kali dah kantoi ngan bini aku.. scandal.. contrevesi.. taik idung basi.. suma cukup..

Org pompuan maybe sakit ati sikit laa bila bace bab nie.. pe korang ngat pompuan xder yg buat scandal ker?? Korang tanya Latifah Omar.. dari zaman dia muda mudi dulu lg dah ader adengan curang2 nie..tinggal lagi cerite scandal sang wanita jarang sangat_sangat di gembar_gemburkan.. tak cam kehangatan alkisah jantan yg mencurangi isteri…yang dok jadi penglipur lara pon org pompuan gak…tapi aku tak nafikan laa mang org jantan nie cepat mengalupur kalo tgok aksi si gebu.. cm aku nie laa.. keh9.. ( nie kalau taw kat bini aku mampouihh..)…

“iklan” ish lagu pukimak ape nie??? Td dok sedap2 lagu wings..jap2 aku nak tukar lagu jap.. cm pantat..

Berbalik pada topik kita tadi…flashback blik pe yg aku cakap tadi.. org pompuan pon ader yg kaki scandal..buktinya.. aku seniri.. penah kenal ngn sorang pompuan sekitar tahun 2005.. time mule2 aku knal dier mati2 ngaku kat aku yg dier tu berstatus “J”.. dah tu tak sempat aku nak ngorat dier dah ngorat aku dulu (maklum laa ensem cm aku nie.. “crita jer laa gampang oii” ).. maka bergandingan la kami dalam kisah 10 episod…last skali aku taw jgak yg dia tu still ada laki.. ptuihh.. dier kencing aku upanya…. Pe salah kalo bgtaw jer.. kan senang.. awal2 lagi aku gasak jgak.. keh9… cm biase laa.. nama pon scandal.. xlame mane pas tu aku pun slow2 carik lorong… malas la aku nak cari mampuih…

Seterusnya kita ikuti lak soalan kajian yg diajukan kepada seorang jantan yang pakar dalam bidang pengscandalan oleh seorang pakar motivasi….(bukan aku la woii)

s. apakah punca penyebab seseorang lelaki tu curang?
j. bagi saya faktor usia memainkan peranan, ini adalah disebabkan sesorang lelaki tu semakin tua maka semakin gatal konet beliau.

s. apakah yang anda rasa apabila anda berjaya mencurangkan diri anda?
j. saya rasa begitu teruja . ianya membuatkan saya kembali muda ceria..

s. tidakkah anda berasa takut sekiranya kegiatan anda dihidu isteri?
j. pe la bongok sangat. Kalo tak maw isteri terhidu.. basuh la dulu sebelum balik..

s. bilakah kali terakhir anda berlaku curang?
j. sekarang pun saya masih lagi curang.

s. dengan siapa anda paling suka berbuat curang? Maksud saya pasangan anda.
j. saya paling suka golongan professional, Nampak hebat..

s. sekarang ini dengan siapa awak curang?
j. dengan isteri seorang professor..katanya dalam bidang motivasi.

Maaf temubual ini tak dapat dihabiskan kerana jantan tersebut terpaksa dikejarkan ke hospital kerana ditikam bertubi2 oleh pakar motivasi tersebut…

Moral dari cerita diatas: kalaw dah nama pon scandal yg dok pi cerita merata tu wat pe?? Silap2 mau pecah kepale..keh9..

Cerita2 aku nie suma dongengan ngisi masa lapang aku.. terpulang la pade penilaian korang. Pe pon pesan aku pada scandaller kat luar sana.. pandai makan pandai2 la simpan.. tak kira jantan ker pompuan. Yang pasti nya sume pompua tak suka kalaw laki dia wat curang.. cam tu la sebalik nya.. tapi aku nie yang tak henti2 dilanda kemaruk scandal… (tu rahsia aku la)..

Relate on that story gak.. nie ader lg satu crita aku nak war2kan pade korang.. nie kisah benar2 terjadi kat member aku seniri..


Wife member aku nie kerja k.f.c.. kalo dier tak keja pon laki dia mampu bela dier.. tp dier cakap boring dok umah la pe laa…maka sang laki nie pon bagi laa bini dia keja, kalo dok umah pon tak larat nak dengar mulut cm typewriter @ burit ayam.. kuar laa sang bini nie bekerja.. mula2 tu okey jer.. lama2 dah cm nak lawan tokey..

Pe kejadah nya k.f.c tutup kol 2am..ngat member aku nie sepastik ker pe nak caya.. bengong punya bini kalaw nak tip upon agak2 laa….

Lama kelamaan perilaku sang bini dapat dihidu oleh si laki..(mngkin dia tak basuh b4 balik kot.. keh99.. dusyumm)..aku seniri yg mengepalai rombongan mengambush port beliaw dengan scandal nyer… pe lagi merapak laa kena buah sulung sampai bongsu..

Maka kedua2 tertuduh pon diadapkan ke muka mak mentua member aku nie.. korang taw pe mak mentua member aku cakap?? “dah hang tu bagi tak cukup dia pi makan luaq laa..”.. ptuih.. pe punya kesimpulan bernas cam pantat la mak mentua member aku nie.. terbakar aku dgar …

Tak puas ati lagi kami pon mereportkan kepada policia kantora berkenaan perkara tersebut.. berjujuk polis datang dengan lampu dok lip_lap2.. setelah disiasat menatang scandal tu pendatang haram dari indon yang pa satu haram dokumen pon tadak..

Tu la crita nya pasal scandal neh… so org jantan sume ingat.. jangan fikir kita yg laki nie jer leh wat scandal.. tgok2 same bini kat umah tu….(sure ader yg cpat2 call bini lepas bace nie.. he9) semoga menjadi iktibar untuk aku jugak…. huuuuuuuuuuu

cekodok din

Best jer aku tengok bini aku dok masak kat dapur…ntah pe la menu ri nie??aku pe taw melantak leh la.. tp korang jgn tak caye.. aku pon pandai masak2 nie.. kalaw tak cayer korang Tanya sesape yg penah makan kotiaw goreng aku…. Best ooo… ( sapa lagi nak puji )..

Cter pasal masak memasak nie tringat lak aku zaman bujang aku dulu.. time tu kami dok umah bujang.. 4 orang sume.. al kisah nya pasal nak save duit demi mengejar impian mendirikan umah tangga.. he9..

Kami planning nak masak kat umah jer..xyah makan kat luar untuk save duit..bermula dari hari persetujuan dibuat maka berkilatlah kembali periuk belanga yg sekian lamanya xpenah bersentuh ngan minyak..terisi lah semula tong gas yang dah naek berkarat tu…

Kami memasak ngikut giliran, 1st day merupakan giliran aku.. ok jer..ala2 profesional aku menyiapkan menu special nasik putih berlaukkan sardine tin… he9… ari kedua lak giliran member aku..mang beliaw nie terkenal ngan kerajinan beliaw..dalam umah tu dier nie sorang jer yg rajin basuh suar jeans dier pon..keh9(rujuk crita aku yg lepas)…pagi2 buta lagi dier dah bangun..ri nie dier cakap nak wat bihun goreng singgapore.. terliur jer bunyik..dier pon mulakan la projek nyer pagi tu.. aku nie cm biasa laa tak bangun selagi matahari tak silawkan buntut aku.. bila aku bangun nak ke toilet jer aku tgok kat atas dapur tu mamat tu tgah dok rebus bihun.. satu perkembangan sihat..dah aku pas mandi aku tgok bihun still dalam periuk yg mendidih….aku pon masuk bilik nak pakai baju.. takkan nak bercawat jer kot.. lepas aku pakai baju suar mekap pe lebihkurang aku ke dapur tgok bihun dok dalam periuk lagi.. aku tgok member aku dok tersengeh2.. aku tnye dier..”woii.. brapa lama ang nak rebuih bihun tu??”.. dia po cakap “ooo” jer pas tu angkat periuk n toskan air…
Korang taw pe jadik bihun tu lepas di rebus sampai dekat2 2jam??? Lembik lemaw abih laaa…. Sikit lagi nak transform jadi tepung balik jer…. Tepuk dahi aku tgok… time tu ader la lg 2 org member aku yg same2 taktaw pe satu cm mangkuk tu jugak..pas tu aku tanya lagi..” ang nak buat pa bihun sampai lembik nie??”… dia jawab “laa takleh goreng ka cm nie”… aku cakap “juboq ang goreng..”… pastu yang kelakar nyer ngan selaber kerbaw member aku cakap.. “hmmm kalaw lagu tu kita tukaq menu laa… kita campur tepung wat cucoq kodok..”…. aku jwb balik “peliaq ang aihh..”..maka ari tu kedai mamak jugak laaaa…

Aku nak tanya korang ader ke dalam hayat korang makan cekodok bihun??...keh9… tringat aku member2 bujang dulu… eddy, din , alon.. kemane laa sume my frend nie.. dah beranak pinak kot skang neh.. menu cekodok bihun special tu disediakan oleh din.. keh9….

irfan


Nie cute abah.. yg bongsu xtaw laa last ker tak?? he9.. depend laa.. yg nie baru pandai nak becakap..dah pandai mrajuk nie.. cm mak dier gak laa.. kuat merajuk.. he9.. dah bapak cm heprit mane mak dier tak kuat mrajok.. keh9.. name dier irfan..

nana..


3rd pun pompuan gak.. yg nie mase kecik2 dulu kemaen pnya tembam.. korang penah tgok x kartun kacang kt tv tu?? cm tu la.. ader ke patut tuk dier panggil kacang.. huh... name dia Nana.. nie paling manje ngn abah dier.. banyak cakap neh..

nina


Nie anak dara sunti aku... umo 9thn..tggu la 15thn lg kalo nak masuk meminang.. cun cm mak dier.. (cun ker??).. kalo tgok bapak dier cm mamak jer...huh.. nme dier nina

hero sulung aku


Nie anak sulung aku.. name die ijat..umo baru 10thn, ensem cm bapak dier gak .. (tgok kepala bapak dier laa)..kerenah macm2 budak nie... aku nie xla garang sgt ngn anak2... sikit2 tu biase la..

ni bini aku...




Nie bini aku.. Nor name dia... dah 12thun aku kawen ngan dier.. hasilnya 4 orang anak.. 2 lelaki 2 pompuan... (hasilnya..keh9..) cm biasa laa idup umah tangga.. gaduh sikit2 tu... aku lak jeniis buas.. jarang nak lekat kat umah..so slalu la dok dengar "peti lagu jarum berkarat" bini aku tu.. biasa laa jantan.. mlm jer kedai mamak... sdar2 dah pagi.. yg celaka mamak tu pon xreti2 nak tutup kedai.. bukak 24jam.. kalaw jadi apa2 kat aku ngan bini aku mamak tu la yg salah...


Setakat nie alhamdulillah... aku idop aman damai... tringin gak nak pasang satu lagi.. tp pikir2 aku nak bg makan hapa?? yg kat umah tu pn aku dah menyakaq.. huh9..


Ader sekali tu bini aku offer aku kawen ngan member dia, janda kaya, anak 'baru' 4org... ntah laa trap ker btoi2..(agak2 korang??).. tp syg xlaki dia dah sambar balik.. gila paa... lombong emass tu.. he9..


Anyway aku syg bini aku.......


cerita pasal hobby







Idup nie mcm2 gila… cm aku nie hoby pelik2.. ikut mood aku..tgok org wat pe pon kalaw aku rase bekenan aku buat.. tp stakat nie laa suma ‘hot2 chicken shit’… satu hapah pon xder yg melekat.. dulu hoby aku mancing..ntah hapa2 la punya brand joran nie aku bli… abu Garcia, daiwa,…. Huh…. Pastu aku tgok org dok kayuh beskal aku pn kayuh jgak.. abih lak duit dok gila beskal.. nexus, quicksilver, shimano..segala apa korang sebut laa…dah skang nie aku gila moto lak.. jd budak2 balik..beli 135lc..cm la aku nie umo 23… xsedaq aku dah tua Bangka.. he9….bab minat moto nie pun bukan baru dlm idup aku..dulu time aku rumaja aku lah mat rempit yg terer lg kacak..time tu la aku ngorat bini aku.. he9..(tu cerita lain la plak..)

Kisah lawak aku time jd mat motor dulu..
Cerita nie lebihkurang 15thun yg lampaw… time tu aku rumaja belia ,kacak jangan dikenang la…. Idop bujang kat penang time tu..
Korang bukan tak biasa bujang, taw jwr la mcm2 tabiat buruk org bujang neh..n aku pn xketinggalan..time tu aku nie cukup malas nak basuh jeans 501 aku (ish terbangga la plak sorry).. so balik keja ke dari mana2 pun londeh jer suar trus sangkut kat blakang pintu bilek, capai towel..pastu spender aku sure aku sumbat dlm suar yg aku sangkut td.. tu mang dah jadi rutin aku laa…kat blakang pintu tu dah dekat seploh pasang berlapis2 aku dok sangkut… (ish kemana dah crita nie??)….
Ok3.. relate ngan cter mat motor td blik..he9… bila aku nak kuar jer aku trus maen sarung jer suar yg bergayut blakang pintu td..dah hamper sedekat lamanya perlakuan aku tu tanpa sebarang insiden buruk…hinggalah sampai satu ari tu.. yg mustahil sgt aku leh lupa sampai aku mamposs…
Dipagi ahad yg hening, cuti yg best sgt2 setelah baru dapat gaji aku pun bersiap2 nak g merendek..ngan rxz aku yg siap berpolish.. 501 plus kasut kickers aku.. melangkah penuh gah.. meluncur atas jln raya…hari tu pelik tol aku.. sume org yg selisih sure senyum jer tgok aku dah tu siap tgok atas bawah lagi…dalam ati aku bangga ngatkan org dok puji2 keindahan rxz aku…sehinggala aku sampai kat traffic light bayan baru..aku tgok nyonya dlm keta sbelah aku dok tersengih menampakkan pagar nya yg jarang..”huish..xkan nyonya yg dah manopous nie pon best tgok rxz kot?? Sure ader something wrong neh..”…
Cm nak terkeluar bijik mata aku nie.. bila aku tgok jer ke bawah..rupanya spendr yg aku dok sumbat dlm suar aku tu dah terjueh kuar kat ujung kaki aku..adehh.. bodyglove kaler merah lak tu… babiii.. kat situ gak aku kuis spender tu.. hamjadah btoi xmaw kuar lak tu… aku pn belah tak ngat pe dah.. tak taw laa time tu lampu merah ker biru ker.. kebas sngguh muka aku time tu…cilako..potong sume mood aku ri tu.. aku balik umah n dok diam2 tru.. wajah nyonya manopous pagar jarang tu dok menghantui aku dkat2 3 bulan gak la…
Nie kisah benar yg jadi kat aku.. he9….skang nie kalo aku tgat sure trsenyum sorang2.. dah mati ke pe nyonya tu….huh…pe pon kalo di kenang2 mang menda tu merupakan kisah paling aib dlm idup aku.. kire bonus laa korang leh bace cerite nie xder kene charg.. huh



keja part time cari sesuap nasik...







nie jer anugerah yg Allah bagi kat aku.. leh laa kalau setakat nak wat concert tu... company aku Seven Sense Music Enterprise (S.S.M.E).. kalo de sesapa nak sewa soundsystem leh laa.. live band pon ader...

aku ngan uniform aku..


korang tgok ensem tak aku ngan uniform aku neh.... kalaw x ensem xyah cakap pape laa bkan korang leh dellete pon..

tentang aku....

aku nie dah la blajar pun tak brapa pandai..sbab tu skang nie keja jadi kuli jer..tp aku tringin gak laa nak jd cm org laen, berpengetahuan tinggi cam dah terlambat pun ader.. he9 xpe laa janji aku taw jgak..
sume nie pun atas dorongan sorang nie laa..(aku rahsiakan la kot).. dia nie la yg banyak bg semangat kat aku..diayg ajar aku suma2 nie.. thax laaa si dia oi.. kalo tak kerana hang aku takder nak merasa suma2 nie..
hmmm pe nak cter pasal aku nie ek??? ok laa aku try...
  1. nama aku: korang panggil dee jer (kalo malas panggil jer D)
  2. umo aku: aku lahir pada 29th march 1976 soo skang nie umo aku dah 33thn laa (tak terlambat ke)
  3. jantina aku: agak2 hangpa??
  4. bangsa: melayu jati (walaupon aku nie nampak rentung cm mamak tp sumpahh aku melayu)
  5. kaler kegemaran aku: aku nie suka pink tapi aku segan laa nak cakap.. hmm aku cakap aku suka itam laa.. baru jantan sikit
  6. makanan: megi goreng mamak
  7. asal: aku lahir kat taiping perak, besar pun kat situ, keja pon kat situ,hmm mati jer xtaw lagi.
  8. status: dah kawen laa tggu ape lg?? anak pon dah 4 org..

dah la kot sikit2 aku pn tak larat nak crita nanti pelan2 laa aku bongkar crita aku nie.. tu pun kalau aku rajin n diizinkan tuhan laa...

first time...


assalamualaikum..

huh.. camnie rupanya alam maya blog he9.. xpenah aku termimpi nak ader blog seniri.. aku try my best laa..untuk diri seniri jer nie..kalo org tak suke pon lantak laa...janji aku ader blog..hu9 dahh abis bab tu...