? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, September 22, 2009

sms raya

Aku balik keja tadi tak taw nak buat pe.. saje la belek-belek h.phone aku.. bace balik sms yang member-member antar. Cam biase la ramai member-member hantar ucapan selamat hari raya. ader yang aku sempat reply ader jugak la yang tak sempat.. sorry la pade yang aku tak sempat nak reply tu k..

Macam-macam wish yang aku dapat. ader yang sedih meleleh, ader yang geli perut aku n ader jugak yang buat aku senyum sorang-sorang.. kat sini aku nak share satu msg yang member aku antar. dier nie jawa peranakkan.. dah aku panggil dier pun 'wak'... korang bace la k.. kalo tak faham pun buat-buat faham laa... sebab aku seniri pun tak faha.. hehehe


Wes teko meneh royo poso,
Mangan kupat karo tempei,
Jenegei waie yor manusio,
Yor enek waie salah silap pei....

SELAMAT HARI RAYA...

Mangan jenang karo kueh putu,
Jenang ei atos tugel untu nei,
Ndek enek salah silap ku,
Njalok ngapuro la seng ekeh-ekeh ei...

SALAM LEBARAN...


Ader sesape leh tolong translate kan untuk aku tak????? huh

Monday, September 21, 2009

kasta di aidlfitri



Aku dan irfan




Ramadan dah berlalu hari raya pun kita dah sambut.. walaupun bahang hari raya masih lagi terasa ader yang dah start bekerja.. esok aku dah start keja balik.. best tahun nie dapat cuti raya, ini bermakna tahun depan kene beraya kat tempat keja lak la.. bagi peluang member lain nak raya plak.



Raya tahun ni disambut meriah.. keluarga aku ramai yang pulang beraya kat umah mak. Riuh rendah ngan budak-budak.. esok sume reda. Pakat balik umah masing-masing. Time nie la peluang nak eratkan kembali silaturrahim kekeluargaan. Bersalam- salaman n bermaaf-maafan dihari raya.



Aku tengok anak-anak aku pakat pakai beg silang sorang satu. Hehehe.. kutip duit raya.. banyak jugak depa dapat duit.. aku kira duit izzat rm150.. huh best btoi la jadi budak-budak.. tringat aku zaman budak-budak dulu. Aku ngan geng-geng aku round raya satu kampung kutip duit raya lepastu duit raya abis beli mercun.. hehehe.. macam tu jugak la budak-budak lain..



Tapi hari nie aku tengok trend raya nie dah berbeza dari dulu.. budak-budak skang ni leh beraya ngan sedara-mara n jiran terdekat jer.. dah tak leh round satu kampung cam kami dulu. Banyak rumah yang pintu pagar tertutup. Beraya ngan adik-beradik seniri jer.. kenape???????



Dah jadi trend skarang ni.. kita hanya leh berkunjung kalau ada ‘open house raya’ jer.. so kalau tak diundang takleh la kita nak pandai-pandai pi serbu sesebuah rumah tu.. best ke budayaa macam tu?? Cam pantat!!!.. mintak maaf la aku mang jenis kasar sikit.. aku tengok dah menjadi-jadi perangai orang melayu sekarang ni.. kaya sangat-sangat kot sampai takut orang nak datang rumah?? Takut ade barang yang kena curi plak nanti kalau orang bertandang ke rumah.



Kalau kita imbau kembali suasana kunjung-mengunjung di hari raya satu ketika dulu berlainan sangat-sangat ngan sekarang ni. Mungkin beraya dikampung tak terkena tempias ni. Best kalau aku ada kampung dah tentu aku pun takmau beraya dengan orang-orang yang fikir depa dah cukup bertamadun ni. aku tak maksudkan semua.. ade jugak orang-orang melayu di bandar yang masih mengekalkan budaya kunjung-mengunjung ni. tapi dah tak semua la.. mungkin orang-orang melayu yang berasa kasta nya lebih tinggi dari orang lain rasa tak selesa atau tak sanggup untuk makan semeja dengan bangsanya sendiri yang dia anggap kasta mereka lebih rendah.. pegi mampus la dengan orang cam ni, kalau korang jemput aku pun tak hingin aku.. aku bukan merempat tanah mak bapak korang, aku idup pun bukan penah mintak sekupang pun duit korang. Mungkin kalau depa ni mati pun nak kene tunggu ‘open house mati’ dulu kot baru leh pegi umah depa?? Kalau takde pakai berulat laa jawabnye.. huh..



Aku salut orang-orang melayu yang masih mengekalkan budaya kunjung-mengunjung ni. time raya ni la kita nak eratkan sillaturrahim. Mungkin suasana dikampung masih macam tu. Terkejut?? Ini lah hakikat hari ni.



Ape pun tujuan aku menulis ni bukan untuk menafikan hak maupun menghina sesape. Aku menulis atas ape yang aku tengok sekarang.. korang fikir la seniri betulul ke tak.. aku rindu suasana beraya macam aku budak-budak dulu. Rumah sesape pun aku leh pegi tak kira waktu.. asalkan jangan malam-malam buta jer la.. hehehe.. moga ape yang terlintas dalam kepala otak aku nie boleh menginsafkan mereka-mereka yang berasa ada kasta yang memisahkan agama n bangsa kita nie..
Aku menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf bersempena hari yang berkat nie. Kalau aku ada menyinggung mana-mana perasaan. Selamat hari raya aidlfitri semua..

Saturday, September 19, 2009

esok hari raya

Allahuakbar... Allahuakbar... Allahuakbar... Laailaa ha ilallah huAllahuakbar.. Allahuakbar walilla hilham....


Malam ni takbir dah mula bergema menandakan esok Hari Raya.. dah pack dah umah mak aku.. sume pakat balik beraya.. abang n kakak aku sume balik raya sini tahun nie.. best la jgak nyembang ngan adik beradik aku.. ngan riuh rendah suara anak-anak aku n anak-anak sdera aku.. dah cam taman permainan la plak dalam umah.. runsing pun ader bile ramai-ramai sangat nie.. xpe la setahun sekali jer...

Untuk semua yang mengenali aku... aku nak ucap Selamat Hari Raya aidilfitri maaf zahir untuk semua.. rase nyer aku takder wat salah dari sudut batin kot?? he9.. ampun dan maaf dari ujung rambut sampai ujung kuku kaki.. kalau ada yang aku ter umpat ke.. tergeliat lidah terkasar bahasa.. ampunkan aku seadanya.. dan dosa korang sume aku dah ampunkan dah walaupun korang tak mintak ampun dari aku..

Thursday, September 17, 2009

pantun raya




Buah pauh di tengah bendang

Jadi dagangan di tengah kota

Saudara jauh datang bertandang

Bermaaf-maafan sesama kita




Masak udang dan gulai ketam

Pembasuh mulut kuih keria

Berbunyi mercun berdentum-dentam

Riang gembira di Hari Raya




Sungai disusur sehari-hari

Dalam gelap menangkap ikan

Kami meyusun sepuluh jari

Salah dan silap harap maafkan




Aidilfitri hari kemaafan

Menghapus kesalahan sesama insan

Memupuk perpaduan sesama ehsan

Mengikat tali keakraban




Disisir diandam dengan cekap

Potong rambut pelbagai gaya

Puasa sebulan sudahlah lengkap

Kita menyambut Hari Raya




Adik tersayang segak bergaya

Mengait kuih di atas para

Suasana riang di Hari Raya

Bermaaf-maafan riang gembira

Monday, September 14, 2009

nasik lemak

Tadi aku terbaca blog seseorang tu.... Mang selalu aku bace blog dia pun, ntah dier bagi ke tak aku pun taktaw.. Tapi dier tu mang terer la bab blogging neh....

Aku tertarik pasal cerita bilis yang dier tulis tu... Teringat aku satu kisah nie.. Time tu aku nak pegi mancing ngan bapak sedara aku.. Singgah la kat kedai tepi jalan nak breakfast dulu..

Kedai tu mang banyak la jual kuih muih n nasik lemak kat situ pun mang sedap. Kat atas meja tu sampai penuh ngan macam-macam pilihan makanan. Nasik lemak pun macam-macam lauk.
Yang menarik perhatian aku label yang ditulis..


N.lemak udg : nasik lemak sambal udang

N.lemak tlor : nasik lemak sambal telur

N.lemak sotg : nasik lemak sambal sotong

Nlemak i.blis : nasik lemak iblis????


Korang pernah makan nasik lemak iblis???.. aku dah try dah.. sedap jugak.. keh keh keh..

irfan

Irfan (anak aku yang kecik sekali) umo baru 2thun, baru blajar nak cakap skang nie.. kemarin aku bawak pusing-pusing naek moto. sajer la pusing kot taman umah aku tu.....




Irfan : abah..... (abah)

amak.....(mak)

akak.......(kakak)

abang.....(abang)



Tetibe aku terlintas depan sekor anjing..........


Irfan : aukk.... (anjing)


hehehe................

Thursday, September 10, 2009

majlis bebuka

Bukan pe yang banyak ari sangat aku tak update blog aku nie.. aku still idup lagi tapi mang takder idea la.. skang nie aku lak dok bz ngan ntah hapa-hapa yang aku bz.. sibuk melayan anak-anak laa.. ngemas rumah laa.. taw jer la dekat-dekat nak raya neh...

Nak layan tagged pon rase cam dah tak taw pe aku nak layan.. dok tengok budak cakcibo tu jer tiap-tiap ari.. tp thank jugak la kat cakcibo nak jugak antar comment kat page aku.. tu name nyer frend..he9

Puasa dah tinggal bape ari jer lagi neh.. ujung-ujung puasa nie banyak la member-member yang buat gethering berbuka.. tak ketinggalan jugak ofis n tempat keja...

Sebut pasal majlis berbuka nie tringat aku time majlis berbuka puasa kat tempat keja aku kemarin.. aku nak share ngan korang sume..

Cam korang taw aku nie kerja unifofm.. hmm ader yang tak taw lagi ker?? kemarin tempat keja aku ader wat majlis berbuka puasa.. ader la jemput vvip datang berbuka sekali.. pe yang menarik perhatian bile bile tengok member-member pompuan yang dilantik menjadi urusetia merangkap bentara pada majlis tu...

Kalau pada kebiasaan aku tengok depa nie semua pakai uniform jer.. tapi hari tu semua pakat pakai baju kurung.. nampak lain sangat sorang-sorang.. he9... time nie la depa nak melaram pon. yang pakai lip-lap lip-lap pun ader.. yang pakai kasut tumit tinggi sampai sejengkal pun ader.. ader yang rasmi baju raya tahun ni...sure cemburu laki masing-masig.. huuu...

Jangan marah kalau ader cik puan yang terbaca blog aku nie.. best jugak korang pakai cam tu.. ceria jer aku tengok.. anyway aku nak trima kasih la kat korang sebab serve dengan baek ri tu..

Tu diantara kemeriahan ramadan nie... esok aku ader majlis berbuka kat Hotel Lagend Inn lak.. bestt.... majlis esok untuk semua ahli-ahli Plc2.. kalau korang nak taw pe Plc2 klik link aku kat sebelah tu...... he9

Saturday, September 5, 2009

lagu raya aku

video

tips untuk wanita


Ader la sorang member aku nie.. nak kate awek pon xleh sebab awek orang.. dier nie kire kreativ la jgak....idea member aku nie aku nak kongsi ngan korang menjelang Hari Raya neh..


Kebiasaan nyer kalau sampai jer raya org pompuan cukup sibuk laa menempah baju kurung, baju kebaya... macam-macam fesyen skng neh.. kurung cekak musang laa jebon sume ader... sanggup berbelanja ratusan rm demi berhias dipagi raya.. macam bini aku tu.... salah satu trend yang cukup popular dan ngabihkan duit skang nie baju kurung yang ader manik-manik n labuci tu... kalau sebelah utara panggil baju lip-lap lip-lap...


Mahal yarabbi la baju tu kalau kat butik, yang paling murah pon hampir mencecah rm300.. tak ker menjahanam duit namenyer tu... sebab tu aku cakap idea member aku nie boleh digunapakai... tu pon kalo cik puan sume creative laaa....


Gini kaedah nyer..( kaedah member aku tu laa)... mula-mula gi kedai beli jer baju yang rega kurang dari rm100, pastu g kdai bli jer manik, labuci n benang yang sepadan ngan kaler baju tadi.. pastu balik jahit jer seniri manik n labuci tu ikut kesesuaian.. kalo nakkan contoh korang search jer dalam google.... tapi bulan-bulan puase nie memerlukan kesabaran yang tinggi untuk buat menda-menda remeh nie.. kalo tak sabar mau hancur baju tu.. member aku nie pon kate nye hampir-hampir nak bunuh room mate dier time nak nyiapkan baju tu.. kehkehkeh..
Modal yang tak sampai rm150 dah leh jadi same ngan baju kat butik yang harga sampai rm450..nie kira salahsatu kaedah penjimatan yang praktikal tak ler menjahanam duit laki... ke99...


Selamat mencuba untuk cik puan sume.. trima kasih kat member aku nie sebab bagi idea yang best untuk raya tahun nie.. pas nie aku nak pakse bini aku jahit seniri manik n labuci... huuuuuu..

carut

Tengok.... mang aku tak mencarut bulan-bulan puasa neh... adoiii giannya nak mencarutt,.............. huh

Friday, September 4, 2009

bahang raya


Bahang kehangatan Hari Raya dah mula terasa, sume orang sibuk dok sembang pasal persiapan Hari Raya kat mana-mana pon..kakak-kakak kat tempat keja aku pon sibuk sungguh dejgan sales kueh raya depa…Almond London, Kueh Samprit, Kueh Siput, Oreo cicah susu dan macam-macam lagi jenama kueh yang pelik-pelik depa dok promo.. siap buat sample n tampal kat papan kenyataan lagi… t upon kire semangat raya jugak tu.. cari duit raya… pe pun selamat berniaga untuk semua..


Bila time dekat-dekat nak raya nie satu menda lagi yang boleh menaikkan ghairah menyambut raya.. bukak jer radio n tv sure lagu raya jer yang kuar. Tak sah la kalo takder lagu raya musim-musim cam nie. Kalaw kite pegi ke supermarket n pasar raya dok pasang lagu raya jugak.. dah nama pon pasar ‘raya’.. hehehe…. Nie pun kire psyko pembeli-pembeli.. bile dengar jer lagu raya nafsu membeli pon akan meningkat sampai abis duit se poket.. huh…. Seronok setahun sekali pnye pasal lantak laa nak abih duit pon. Lepas raya sume dok termenung mikir berapa banyak duit yang dah abis…..


Berbalik pada lagu raya tadi, yang betul-betul menimbulkan atau member impak mood raya nie rase nyer lagu-lagu lama laa… macam lagu Tansri P.Ramlee, Dato Ahmad Jais,Sudirman.. mang cukup menusuk kalbu tambah plak kalau di perantauan… tapi kene penyanyi asal yang nyanyikan lagu tu, kalo dah duplicate tak best dah.. lagu-lagu baru nie pon ader jgak yang boleh menimbulkan mood raya cam lagu M.Nasir, Siti Nurhalira, Aishah tapi tak semua lagu-lagu baru nie leh datangkan mood raya, ader sesetengah lagu tu aku dengar cam cina jual tilam pon ader..”tiiila tilamm… tilam lama tukar baluu”… korang dengar la seniri cam pant..( opss pose)..


Kebiasaannya tiap-tiap kali lepas raya aku mang sibuk la buat fnction yang bertemakan Hari Raya kat hotel-hotel ket balai-balai raya..( balai pon raya jgak)… so aku kene pilih betul-betul lagu yang aku nak pasang untuk mewujudkan suasana Hari Raya walaupun dah masuk Hari Raya yang ke 10. Aku ingat lagi fnction raya aku tahun lepas, aku ader la beli satu cd lagu-lagu raya artis-aris baru.. bila aku pasang jer lagu dalam cd tu sorang brother nie datang kat aku bagtaw “aloo d.j.. takde ke lagu-lagu raya?”.. aku pon jawab “nie lagu raya la nie bro..”.. dier cakap lagi “dah macam lagu dangdut jer pon..”. Aku faham la maksud brother tu sebab aku seniri pon sakit ati jer dengar lagu-lagu tu. Bile aku tukar jer lagu Ahmad Jais sume orang tgok kat aku n buat isyarat bagus…


Tu la impak nyer lagu-lagu raya nie… jadi tak payah membazir duit memborong cd lagu raya sebab aku leh pakai cd raya yang 10thun sudah…

angan-angan


Tengah-tengah aku dok pening mikir ader la sorang sahabat aku bagi idea kat aku.... td dier suh aku bagi 7 benda yang aku harap sangat aku leh dapat tapi mustahil aku leh dapat atau takder orang nak bagi.... (asal nyer 10 tp aku mintak tawar laa...bnyk sangat..huh).. ok aku try..

1. Duit empat ploh juta... snang aku takyah keja sampai mamposs

2. Sekor kuda.. kalaw ader orng nak bagi pon takder track kuda kat sini

3. Bintang di langit.. hmmm jap2.. tak jadi laaa.. kang aku kene hempap tak pasal

4. Beskal En.Wahab.... kalo En. Wahab bagi kat aku dier nak naek ape lak..

5. Lamb chop free….. tp xder sape nak belanja aku so aku kene bli seniri laa

6. Perdana Menteri…. dah tentu ds Najib suh aku masuk pilihanraya dulu..

7. Bini muda…. tobat bini aku nak bagi..... huh…

Tu antara menda yang aku teringin sangat-sangat diharapkan member aku tu berpuas ati ngan jawapan aku tu…

Mang macam-macam kehendak manusia nie, kekadang hampir mustahil untuk dimiliki dan kekadang kehendak manusia nie pelik-pelik. Kehendak kita mang berbeza.. pe yang aku nak mungkin korang tak suke cmtu jgak laa aku pun..

Kalau aku nak cerita kehendak aku mungkin Raja Arab Saudi pon meremang bulu tengkuk.. tapi tu la hakikat kehendak, mungkin aku leh kaitkan dengan angan-angan.. ader yang leh jadi kenyataan dan ader yang mustahil.. tapi 90% tu mustahil laa..

Kalaw la aku ada kuasa magic cam pari-pari tu.. tapi aku nie jantan.. hmmmm para-para la kot… leh ‘pling’ pe saje yang aku nak kan best.. mungkin korang pon penah berangan cam tu.. sebelum tidur ataw pon dalam bilik kecik…

Aku senaraikan 7 menda yang akan aku ‘pling’ seandainya aku ader magic….

1. Aku nak pling wira aku jadi caldina

2. Aku nak pling aku tak yah keja gaji masuk bulan-bulan

3. Aku nak pling kedai emas n pajak gadai satu semenanjung nie aku yang ampunya

4. Aku nak pling pasukan Perak jadi juara Liga Super

5. Aku nak pling perut Fadil bagi kurus sikit ( tolong kawan)

6. Aku nak pling sepinggan nasik lauk kambing sbab skng nie aku lapar..

7. Aku nak pling………………….. yg nie biar aku simpan dalam ati jer…

Korang sure penah terfikir sume-sume tu kan? Tapi aku taw la ape menda yang free dalam dunia nie.. nak kencing pon kena bayar 30sen… Cuma sesetengah menda jer.. yang kita nak sangat-sangat tapi kita taw yang menda tu mustahil kita miliki, kita jadi frust.. putus asa…

Sebagai orang islam kite kena pecaya pada takdir.. bak kate sorang sahabat aku “kalaw dah niat tu suci…” mungkin takdir akan nyebelahi kita… Jamal Abdillah pon penah kate..”takdir penentu segala”.. kalo sume menda dalam dunia nie maen ‘pling’ jer leh dapat maka tutup la Tesco n Giant tu…

Tapi sume orang ader angan-angan cam aku jugak laa.......

Thursday, September 3, 2009

mood puasa


Rase nyer dah bnyk ari sgt2 aku tak update blog aku nie, mungkin sebab lesu berpuasa kot.. tak pon pasal sume setan dah kena rantai.. bkan pe aku kalau buat pe pon kena mencarut kalo tak mencarut rase tak lengkap la plak...bulan-bulan puasa nie nak carut pon takder selera plak..


Tak der la pasal mencarut semata.. aku pun tak kuar mana sgt pon so takder la menda-menda pelik yang terlintas dpan mate aku.. dan pulak penganyam-penganyam ketupat sume off.. korang taw ker sape penganyam ketupat?? so banyak la cerita-cerita sensasi yang tak sampai ke telinga aku nie...


Bulan-bulan puasa nie adalah lebih baek buat keja berfaedah cam menebas kubur ker, kacaw bubur lambok ker, bakar rumah encik rahim ker.... dari dok cerita pasal orang.. tak pasal-pasal sedekah pahala puasa kat orang plak, tu pon kalo ader lagi la saki-baki pahala puasa aku.. he9


Mungkin atas sebab-sebab diatas tu aku kurang berceloteh sangat.. aku lebih banyak abiskan mase aku melakar peta Vietnam dan HongKong diatas bantal empuk aku.. so kalo sesape yang harapkan aku mencarut bulan puasa nie harap simpan niat anda sbab setan aku dah dirantai digelangi rindu.. keh9